«Gammelmannsykdom»?

Hei dere, her er jeg igjen etter langt om lenge! 

Hva er det første dere tenker på når dere hører pose på magen og stomi? Jeg vet allerede hva mange av dere hadde svart på det.

Jeg vet også at mange forbinder pose på magen med eldre folk. Dette ikke for å være slemme, men rett og slett fordi at det er mange som bare har møtt eller vet om eldre med stomi og pose på magen. Sannheten her er at det ikke er en gammelmannssykdom, langt ifra! Selv om det er flere eldre som har pose på magen er det også faktisk mange ungdommer som også har det, tro det eller ei!

Flere ganger når jeg har snakket om min tilstand blir mange veldig sjokkert. Det er som de har sett ett spøkelse 🙂 Dette er ganske så festlig egentlig, jeg må ofte flire litt av dette. De blir faktisk ganske så satt ut når jeg forteller dem at jeg har poser på magen.Når de ser på meg sånn, tenker jeg; jeg er da ikke så spesiell? Det første jeg legger merke til da, er at flere begynner å granske hvor på magen disse er plassert. Godt å vite da at posene på magen som regel ikke synes gjennom klærne, og de som oftes må spørre hvor er dine poser?

Mine poser på magen er ingen hemning for meg, jeg kommer faktisk ikke på at de henger der på magen i min hverdag. Det er bare når jeg går på toalettet og når jeg snakker om dem, at jeg kommer på at; Åja, jeg har faktisk to poser på magen. Kanskje ikke så merkelig at folk rundt meg reagerer med å bli satt ut, mange tror tross alt at dette er en gammelmannssykdom? 

1832461-11-1414450823461 «Bak masken har du?» Jeg har to skjulte stomiposer

At de reagerer slik er i mine øyner veldig positivt. De får på en måte et slag i ansiktet og kan da kanskje se litt mer av virkeligheten med at denne sykdommen. Den rammer ikke bare eldre, men er en sykdom som rammer mange flere en vi kan tenke oss, også vi unge! Dere vet kanskje at pose på magen ofte er relatert til ulcerøs kolitt, chronssykdom, kreft, misdanneleser, ulykker mm.? Og dette er det dessverre også mange unge som får. Jeg føler ofte at vi unge med denne tilstanden lett kan bli glemt, det er som vi er skjult på et vis, men forsatt er vi her rundt dere i samfunnet.

Flere og flere velger å få pose på magen, for da å kunne slippe alle komplikasjoner som sykdommen de har medfører. Jeg vet at det er flere som har fått ett bedre liv med å velge pose på magen som sitt alternativ, der de slipper feks. store smerter og måtte løpe på toalettet x antall ganger. Ett eksempel her er jo meg hvor poser på magen reddet livet mitt.

Tilbake til ungdommene. Jeg ønsker å skrive dette innlegget for bidra til å luke bort at pose på magen som en gammelmannsykdom. Ettersom Glenn og jeg har startet mer ungdomsarbeid i regi av Norilco har vi sett at flere og flere har kommet frem og ønsker å være med. Vi er en voksende gjeng som ønsker å starte opp ett Norilco Ungdom avdeling på Sørlandet. Dette skal vi gjøre førstkommende torsdag, så skal vi ut å spise for å feire i etterkant. Kjempe koselig!

Jeg vet også gjennom dialog med flere bandagister som jobber innenfor feltet stomi, at det er flere ungdommer der ute som isolerer seg og enda ikke ønsker å være med i Norilco. Til dette vil jeg bare si at Norilco er SVÆRT viktig! Jeg får ikke sagt det nok..her møter man flere ungdommer, kan dele erfaringer, finne på kjekke ting sammen og få venner for livet. Akkurat som Glenn og jeg har fått.

 1832461-11-1414450924967

Jupp, de er på plass! 

Igjen: Vet dere om noen ungdommer i Agder mellom 15-35 år som er i fare for å bli operert, er operert, har lagt tilbake stomi/reservoar eller som er pårørende  og medlem av Norilco(søster, bror, kjæreste, sønn, datter, venn) til tidligere nevnte her, så kontakt meg eller Glenn. 

Dere kan med dette hjelpe flere ungdommer til ett bedre liv, og til å vise flere ungdommer og andre at stomi/reservoar ikke er en gammelmannssykdom! Sist men ikke minst kan alle da også bidra med å vise at det fint går an å leve med pose på magen 🙂 

Er for tiden i full sving med planlegging av vinterleir 2015 for ungdommen i Norilco Sentralt og danning av Norilco Ungdom Sørlandet! En spennende, men også veldig hektisk tid kan du si 🙂 Jeg holder også på med min siste praksisperiode i sykepleierutdannelsen, nå er jeg i hjemmetjenesten.

Får håpe jeg får litt bedre til til å blogge fremover. Gi meg gjerne tips om det er noe dere ønsker jeg skal blogge om, jeg har mye å dele med dere.

Ønsker dere en super dag!

 -Camilla 

Facebook Comments