Hva er stomi?

Hva er egentlig stomi?

Hei! 

Jeg har fått spørsmål om hva stomi og pose på magen egentlig er. Jeg vil derfor skrive et innlegg om dette.

Jeg kan begynne med at folk ofte «misforstår» hva pose på magen er. Jeg har opplevd at noen faktisk har sagt: «jeg trodde at posen på magen var som en remapose». Noe som det IKKE er. Det er per idag ca. 10 000 stomiopererte i Norge.

Stomi kommer fra det greske ordet munn eller åpning. Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei blir ført ut på overflaten av huden for å avlaste et sykt organ. Tarm blir ledet noen cm utpå magen, vrenges og sys fast bukveggen. Årsakene for å få utlagt tarm kan f.eks være at tarmen er angrepet av sykdommer eller skader som chrons sykdom, kreft eller ulykker. I mittt tilfelle fikk jeg utlagt tarm på grunn av omfattende misdannelser da jeg ble født. En stomi mangler lukkemuskel som gjør det mulig å velge tidspunkt for toalettbesøk. Dette gjør at stomiopererte må gå med en pose på magen og tømme/bytte denne ved behov. Utenpå stomien festes en plate og en pose. Dette kan være vanskelig å forstå, men forhåpentligvis vil bildene nederst på siden hjelpe.

Det finnes flere typer stomier:

Colostomi: Denne stomitypen forekommer mest. Colostomi betyr at tykktarmen (colon) er lagt ut på magen.

Ileostomi: Betyr at tynntarmen (ileum) er lagt ut på magen. Ileostomi får man dersom man ikke har tykktarm igjen.

Urostomi: Dette forekommer minst. Urostomi betyr at urinveiene er ledet ut  på magen gjennom et lite stykke tarm.

Både ileostomi og colostomi fører ut avføring, mens urostomi fører ut urin i posen.
Vil nevne at jeg har hatt alle disse tre stomitypene: både colo, ileo og urostomi. Med andre ord så aner jeg ikke hvor mye eller lite tarm jeg har igjen.

Stomier kan være midlertidige eller varige, avhengig av årsaken til operasjonen. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig å anlegge stomi som en midlertidig avlastning. Reservoar kan og være ett alternativ for noen. Som 13åring prøvde jeg å få anlagt reservoar for å slippe urostomien. Det gikk ikke helt som planlagt og nå har jeg ileostomi og urostomi. Noe som fungerer godt og som jeg er veldig fornøyd med.

Hvordan ser en stomi ut?: En stomi skal være rød og fin i fargen. Den utlagte tarmen er følelsesløs og tåler som regel mye. Som liten hadde jeg hest, turnet, spilte håndball og jeg har spilt fotball i mange år. Dette viser at det går an å være aktiv med stomi og at stomien tåler ett støt eller to:) Men igjen er det som nyoperert viktig å gå litt rolig frem, da alt etter operasjon er litt mer følsom og hovent.

Jeg vil og få frem at mange som har valgt stomi som ett alternativ har fått et mye bedre liv i etterkant. Stomi setter som regel ikke stopper for noe, og det går an å leve ett fint og normalt liv som stomioperet.

Dette var en kort innføring i hva stomi er. Vil dere vite mer må dere bare stille spørsmål ellers kan dere gå innpå www.norilco.no 

For de som vil følge med på bloggen kan like facebooksiden min. Her vil jeg legge ut innleggene mine.

Ha en god helg.

1832461-11-1389912372730

Øverst på bildet ser dere hvordan en stomi blir laget. Et tarmstykke ledes ut på magen vrengt og festet på bukveggen. Man fester en plate og pose rundt/utenpå stomien.

             Til venstre: Colostomi              I midten: Urostomi                 Til høyre: Ileostomi

Facebook Comments