Kan dere se posene våres?

Hei!

I dag var Arne (leder av Norilco Vest-Agder, som selv er stomioperert) og jeg på Universitetet i Kr.sand for å holde foredrag til sykepleierstudentene 2 året. Vi holder begge foredrag i regi av Norilco for å lære andre om stomi, gjøre det mindre tabulagt og la folk kjenne og se på stomiutstyr. Første delen av foredraget var generelt om Norilco og andre del av foredraget var om mitt liv med to poser på magen.

Studentene ble like overrasket nå som alle andre ganger vi har holdt foredrag 🙂 Både Arne og jeg sto frem og spurte, «Kan dere se posene våres?». Det var det ingen som kunne, og det viser atter en gang at pose på magen er skjult.

Vi fikk gitt studentene tips om hvordan møte en pasient som er stomioperet og ulike tips om stomiutstyr, ernæring, aktivitet, reising, klær osv i forbindelse med stomi. Jeg snakket endel om sykepleierens oppgaver i forhold til å møte stomioperete mennesker. Her poengterte jeg viktigheten med å informere nyopererte om Norilco og besøkstjenesten. Dette synes jeg er en av de viktigste oppgavene helsepersonell har i forbindelse med stomiopererte. Det å få besøk av person som har vært igjennom noe lunde det samme og en som kan gi tips og vise at å leve med stomi fungerer og er bra, er gull verdt! Alle helsepersonell må ta dette med seg!

Studentene var ivrige og veldig interesserte, det liker jeg! 🙂 Dette viser at stomi er et felt hvor det trengs mer kunnskap om og derfor er det så viktig å spre denne kunnskapen 🙂 Vi spurte om det var en av studentene som ville komme opp å få på seg en pose på magen. Det var en som meldte seg frivillig, og dette er veldig sporty gjort 🙂 Det å ta på seg en pose på magen og kjenne hvordan det er kan være veldig viktig om en skal kunne vise empati til en i slik situasjon. Jeg viste til eksempelet når min samboer Glenn hadde på seg to poser på magen med vann i 24 timer. Dette gjorde han for å prøve å forstå litt mer om hvordan jeg og andre med pose på magen har det. Han sa det var en veldig spennende og grei erfaring å ta med seg videre.

I slutten fikk studentene komme frem å se og ta på stomiutstyr for å gjøre seg kjent med det. Jeg vet det er viktig å ha sett og tatt på utstyr før en faktisk kanskje skal hjelpe en person med å skifte. Er helsepersonell trygg på utstyret, kan dette ofte gjenspeile seg i personen som en hjelper. Studentene stilte mye spørsmål og var veldig takknemlig for at vi kom å holdt foredrag for de. Mange hadde til og med ikke sett eller hørt om stomi før.

1832461-9-1412686628665

Etterhvert som det var en som turte å ha på seg en pose på magen, var det flere av studentene som ville prøve dette ut. Dette er kjempe bra! På bildet ser dere en student som poserer og smiler så fint med «en pose på magen»! Skikkelig tøft gjort! Takk for at du stilte opp på bildet 🙂

Dette sa hun om hvordan det var å prøve pose på magen: «Det var ikke så skummelt og merkelig som jeg trodde, det føles egentlig ganske så greit ut»

-Flere av studentene prøvde å ta på pose og plate. De fant ut at det var ganske så greit når de fikk prøvd det ut.

 

Ha en fin dag alle!

-Camilla

Facebook Comments