Behov for et medmenneske? Du er ikke alene

12980940_10156894666130725_1235046635_o

Nå sitter jeg på Kafé og slapper av. Jeg har i dag vært på kursdag innen palliasjon og kreftomsorg, men hovedfokus på pårørendearbeid. Jeg sitter å hører på musikken fra høyttalerne, drikker min iskaffe og hører småprat fra flere grupper mennesker. Jeg sitter og tenker på hvordan dagen min har vært til nå, og planene for resten av dagen. Jeg må si at foredragene jeg fikk høre på i dag, gav meg mye ny fagkunnskap som jeg vil kunne bruke i min sykepleierutøvelse. Ikke minst sitter jeg igjen med et sterkt inntrykk. Rett etter foredragene satt jeg igjen med en klump i halsen og tårer i øynene. Det er et sterkt, men svært lærerikt og givende tema. Jeg er heldig som får fordype meg litt i dette temaet som sykepleier.

Jeg sitter også å tenker på at jeg snart skal på besøksrunde på sykehuset. For dem som ikke vet det, er jeg likeperson for Norilco (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft).Det vil si at jeg prater/møter mennesker i nokså lik situasjon som meg. Det handler om å være et medmenneske. Jeg møter gjerne mennesker som har behov for å prate om sin situasjon. I disse samtalene ønsker jeg å videreformidle informasjon om hvordan livet med stomi kan være. Jeg ønsker å videreformidle at livet med stomi kan være bra! For mitt liv med stomi er nettopp veldig bra. Under disse besøksrundene møter man gjerne ofte nyopererte stomipasienter og deres pårørende. Noen ganger opplever vi at det kan være en tøff tid for dem vi møter, ettersom man må tilpasse seg en ny situasjon.  Det å kunne tilpasse seg den nye situasjonen kan ta tid, noe som er helt naturlig. Stomi kan oppleves som en omveltning. Jeg har møtt noen mennesker som sier at nå er livet slutt, ettersom de har fått stomi. Noe som IKKE stemmer! Man kan leve godt med pose på magen.

Det kan gjerne være veldig godt å prate med en person som har gått igjennom nokså samme prosess, og som har erfaringer med å leve med stomi. Det er akkurat det en likeperson er til. Jeg vil også poengtere at en som likeperson har taushetsplikt og er kurset innenfor feltet. Det kan være flere som har behov for en likeperson/medmenneske. Du er ikke alene. Vet du noen som skal operere eller har stomi, reservoar eller mage-og tarmkreft, samt deres pårørende som har behov for samtale med likeperson? Da må du være så snill å ta kontakt. Jeg er likepersonsleder i Norilco Vest-Agder og kan videreformidle informasjon. Vi ønsker å bidra med å forhåpentligvis kunne gjøre en forskjell, og være der som støtte. Vi ønsker til å hjelpe mennesker videre med sin situasjon. Du trenger ikke være alene med din situasjon. Ønsker du å lese om likepersonstjenesten i Norilco? Trykk her. 

Rett etter besøksrunder på sykehuset skal jeg på medlemsmøte med Norilco Vest-Agder. Der kommer jeg til å møte flere likepersoner/medmennesker. Medlemsmøter brukes som en møteplass hvor man kan prate og dele erfaringer om ønskelig.

Jeg ønsker deg/dere en fortsatt fin dag.

-Camilla

Facebook Comments