Det gode liv som stomioperert

Hei! 

På onsdag var jeg på årsmøtet med Norilco Vest-Agder. På møtet skulle det også velges nytt styre der jeg var en kandidat for å bli valgt. Folk var positiv til det nye styret og nå er jeg også med i styret i Norilco Vest-Agder! Spennende:) Jeg holdt foredrag om mitt liv med poser på magen på årsmøtet. Jeg har holdt litt foredrag opp igjennom, men dette var første gang jeg holdt foredrag for stomiopererte. Dette var veldig spennende og jeg tok det som en utfordring! Jeg kan ærlig si at jeg ikke visste helt hvordan jeg skulle gripe tak i denne utfordringen og hvordan jeg skulle gå frem i foredraget. Hva vil egentlig opererte vite? Hva er spennede og interessant å høre på?

Før har jeg holdt foredrag om hva stomi er og hvordan leve med det. Men dette var ett foredrag som skulle bli holdt for mennesker med sine egne erfaringer som stomioperert. Jeg bestemte meg for å fokusere på det gode liv som stomioperert! Det å møte utfordringer og finne gode løsninger på situasjoner som oppstår, samt finne de gode sidene med å være operert. Jeg ville og trekke frem viktigheten med pårørende. Hvor viktig det er å la de få lov til å være med, vise interesse og være der for en! Jeg valgte å fokusere på ordtakene «Den eneste måten å bli kvitt fienden er å bli venn med den» og «det finnes ikke begrensninger, kun muligheter».

Det er viktig å prøve å trekke det positive i situasjonen en er i, men igjen ikke stikke under en stol at det til tider kan være tøft å ha en kronisk sykdom. Jeg vil takke for all de fine tilbakemeldingene jeg fikk i ettertid! Jeg fikk en god følelse etter dette foredraget og vil selv si at det var en vellykket kveld! Det er veldig givende og gøy å dele min historie med andre. Neste foredrag blir på torsdag for helsepersonell 🙂 

Her er noen utdrag fra foredraget:

«Det har vært mye en måtte tilvenne seg opp igjennom årene. Det jeg har lært etterhvert er å se mulighetene. Dette har resultert i at jeg har kunnet intrigrere stomiene i min hverdag»

«Jeg har vært medlem av Norilco i alle år. Dette har hjupet både meg og de rundt meg mer en dere aner. Jeg kan ærlig si at denne organisasjonen har hjulpet veldig på vei samt vært til stor hjelp for meg til å kunne akspetere situasjonen»

«Det stomiene har gjort for meg opp igjennom årene er at jeg ble tidlig selvstendig og ville stå på mine egne bein. Eks: Som 3-4 åring begynte jeg å skifte stomiutstyr selv. Moren min har alltid latt meg få lov til å være delaktig og jeg har alltid vært aktiv i min egen situasjon»

«Man kan ikke se på personer at de er stomioperert. Det er rett og slett ett skjult handicap. Man vet at det kan være vanskelig som stomioperert til tider. Det sies at en må ned i kjelleren for å tørre å ta tak i stiuasjonen for så å kunne bygge seg opp igjen og tørre å blomste selv om man er stomioperert»

Tilslutt er det noe vi kan tenke over; hvem kan definere deg som person? Man hilser ikke på hverandre og sier hei jeg heter Camilla og jeg har to poser på magen. Selvfølgelig kan posene være med å forme deg, men da tenker jeg at pose på magen kan forme deg som en sterkere person. Posene på magen skal ikke ta bort din personlighet og den personen du alltid har vært og er. Den skal ikke sette stopper for hvem du egentlig er. 

-Camilla

1832461-10-1392463981319

«Det er viktig å la de rundt deg være med, vise interesse og lære. Med dette blir det lettere å akseptere og vise empati. Lar du de rundt deg være der for deg på alle måter skal du se at situasjonen din kan bli både lettere og veldig fin»

1832461-10-1392463963857

«For mange er pose på magen er tabubelagt tema. Jeg vil gjerne prøve å vise gjennom bloggen min at det ikke trenger i være slik og at fint kan leve med to poser på magen»

Facebook Comments

Comments

comments