Gjesteinnlegg: Hva har jeg begitt meg ut på?

Det er over 2 år siden jeg ble sammen med Camilla, men nå var dagen kommet. Jeg skulle ha pose(r) på magen for en dag. Jeg trodde jeg visste hva jeg gikk til, men opplevelsen var noe helt annet. I dette innlegget vil jeg kalle posene for uro og ileo, siden det er det Camilla har. På uroen hadde jeg Coloplast utstyr, og på ileoen var det Hollister utstyr.

Jeg fikk på posene torsdag ettermiddag. Det ser så lett ut når Camilla gjør det, men jeg kan skrive under på at det er vanskeligere enn det ser ut som, iallefall første gangen. Camilla skulle på jobb etterpå. Så jeg ble raskt overlatt til meg selv. En av mine store frykter skjedde nesten umiddelbart etter jeg fikk på posene. Jeg skulle bøye meg ned å sette i en stikkontakt, da jeg kjente det rant noe varmt nedover føttene mine. Med full panikk løp jeg tilbake på badet til Camilla å skrek «lekkasje lekkasje!». Det viste seg at jeg ikke hadde fått «klipset» på uro posen skikkelig på platen. Ileoplaten klistret jeg på litt for høyt, så posen stakk ganske godt over buksekanten. Her var det ikke snakk om å være diskret, men det var kun for 1 dag, så da gikk det greit. Jeg kjørte Camilla til sykehuset på jobb, og på vei hjem surret tankene. Dette var rart, hva har jeg begitt meg ut på? 

Når jeg kom hjem satt jeg meg ned i sofaen for å se tv, da kjente jeg at ileo platen klødde noe skikkelig! Hver gang jeg beveget meg så verket det i huden. Jeg hadde bare lyst å rive av platene! Irritasjonene forsvant etter hvert, og jeg var klar for en joggetur! Jeg så meg selv i speilet etter å ha tatt på ullundertøy, og ble overrasket over at jeg ikke så noe til posene! Etter beundringen av meg selv i speilet tenkte jeg ikke mer over posene under joggeturen. Jeg glemte rett å slett at de var der. Idyllen fikk en brå slutt da jeg kom hjem igjen og merket at uro platen hadde løsnet på toppen. Den tålte ikke svetten og joggeturen! Lettere irritert røsket jeg av posen og plata å hoppet i dysjen. Nå skal det sies at ileo plata satt som støpt på huden! Utover kvelden ble jeg mer og mer vant med å ha noe på magen, og jeg ble ikke minnet på det før jeg skulle legge meg å så ned på magen. Natten gikk som en drøm. Tror det var Camilla som merket mest. Hun har ikke sovet med noen som har pose på magen før!

Dagen etterpå våknet jeg til et dilemma! Hvis jeg skulle ut på en skitur, måtte jeg opp kl 7 for å kjøre Camilla på jobb slik jeg fikk ha bilen. Alternativet var å sove så lenge jeg ville. Lysten til å gå på ski var større enn å sove lenge, så jeg våknet på vei ut i en iskald bil for å kjøre min kjære på jobb! Siden jeg først var oppe så tidlig, så tok jeg en tur på skolen for å ha 2 timer med drøfting av logaritmefunksjoner! På skolen merket jeg at jeg ble litt varm og fuktig i underlivet. Jeg tenkte at det gjerne var litt svett, da jeg ble litt klam mellom huden og posen. Dette siden jeg hadde varmt vann oppi posen, så jeg tenkte ikke mer over det. Da jeg kom hjem så jeg at det hadde lekket fra tømmeåpningen på uro posen(vet ikke om jeg hadde lukket posen feil, eller at vannet var så tyntflytende). Uansett så ble det et undertøysskift, og jeg var klar for en skitur! Med 6 lag Swix Violett (skismøring) under plankene satt jeg meg inn i bilen for å finne parkeringsplassen til skiløypa i Jegersberg. Ifølge Google Maps så var det med en fotballbane på Prestheia. Jeg så sikkert ut som en forvirra turist, men jeg fant frem til slutt! Under fantastiske forhold, godt feste og lite folk i løypa hadde jeg 2 herlige runder! Jeg var i skihimmelen litt over 1 time, og glemte helt av at jeg hadde 2 poser med vann på magen. Med drikkebelte rundt magen, og staking på ski må vel være en bra test for posene og platene? Jeg kjente noe varmt i underlivet igjen, men denne gangen kunne det like godt være svette. Den teorien ble blankt avvist da jeg kom hjem. Med tom uro pose, og en stykk gjennomvåt bokser så konstanterte jeg med at utstyret ikke holdt tett! Det var igjen samme pose og plate som lekket! Nå var det bare noen timer igjen med posene på magen, så jeg tok av posen og hoppet i dusjen(fant ikke limfjerneren, så platen måtte henge på til Camilla kom hjem).

Etter å ha hatt på posene i drøyt 28 timer var det klart for å ta dem av. Akkuratt når jeg hadde blitt vant til å ha posene på magen så skulle de av. Jeg sprayet litt limfjerner på platene, og de gikk av lett som ingenting, for et vidundermiddel! Platene etterlot 2 fine runde røde merker på hver sin siden av navelen, noe som viser at huden har reagert litt. Da er det godt Camilla har utstyret i orden, slik jeg fikk Cavilion film til å smøre over mine røde sirkler.

Det markerte slutten for min dag med poser på magen. Det var noen innholdsrike timer, med skole, trening og andre hverdagslige gjøremål. Jeg fikk oppleve alle de 3 L´ene(luft, lukt og lekkasje) på en dag. Da var jeg glad det bare var vann i posene. For hadde jeg hatt stomi, og det hadde vært så mange lekkasjer så hadde jeg blitt urolig. Nå kan det jo være at jeg ikke var nøyaktig nok, og kanskje litt uerfaren, men det understreker at de som nettopp har begynt med pose på magen gjerne vil møte på litt oppstartsproblemer. Huden må bli vant til platene, og en må få erfaring om hvordan utstyret fungerer. Skulle jeg forsatt med posene på magen en uke til, så ville jeg gjort endringer slik jeg ikke ville opplevd lekkasjene. Det var bare uro-utstyret som jeg hadde problemer med. Ileo-utstyret satt som støpt hele tiden, gjennom 2 treninger og 2 dysjer, kunne jeg gjerne hatt platen på lengre! Hvis jeg hadde hatt samme plate på begge sidene så hadde jeg kan ikke hatt like mange problemer.

Dette har vært en opplevelse og erfaring jeg ikke ville vært uten! Jeg skulle ha gjort det for lenge siden, og jeg anbefaler alle kjærester, samboere eller pårørende å gjøre det samme. For selv om jeg trodde jeg visste mye om hvordan det var etter 2 år sammen med Camilla, så opplevde jeg det på en helt annen måte når jeg gikk rundt med posene selv. Jeg prøvde å tenke på hvordan det ville vært hvis jeg virkelig hadde stomi. Da ville min største frykt være at platen løsnet mens jeg var hjemmefra! Jeg har fått mer respekt for dere med pose på magen! Dere er tøffe

– Glenn

1832461-8-1390738005454

Facebook Comments

Comments

comments