Gjesteinnlegg: Lurer du på å få pose på magen?

Det er en stund siden jeg har skrevet på bloggen til Camilla. Gjesteinnlegg har nesten blitt en egen kategori på bloggen. Jeg kan vel nesten døpe det om til samboerinnlegg, eller lage en egen blogg som heter «Hvordan det er å leve med noen som har stomi». Uansett så er det på tide med et nytt innlegg fra meg.

Som dere sikkert har fått med dere har Camilla skrevet om stomi og sykepleie på sin bacheloroppgave nå i vår. På grunn av smerter og krystallsyke har jeg hjulpet Camilla litt med å finne forskningsartikler, samt lese bøker om sykepleierteorier og stomi. Det var faktisk mye kjedeligere enn det høres ut som. Vi var så lei stomi på et tidspunkt at vi ikke orket mer stomi. Det er lettere sagt enn gjort for Camilla. Selv om det å lese teorier og søke i databaser er tørt og kjedelig, lærte begge to utrolig mye om stomi. Etter å ha lest oppgaven til Camilla hvor hun presenterer funnene hun fikk fra intervjuene så fikk jeg mange tanker i hodet, og måtte derfor skrive et innlegg.

Jeg og Camilla er så heldige at vi får møte fantastiske mennesker over hele landet gjennom organisasjonsarbeidet. Det er mennesker med ulike historier, både positive og negative. Etter hvert som jeg leste igjennom oppgaven til Camilla kjente jeg meg mer og mer igjen i funnene.

Noe jeg har lyst til å dra frem er personer som er syke, og som gjerne skal bli stomioperert, vurderer å bli stomioperert som et alternativ, eller de som er syke, men aldri i livet vurderer stomi. Jeg har hørt mange ulike historier, i verste fall er det personer som er så syke at de ikke kan sosialisere seg, men pose på magen skal de i hvert fall ikke ha, det er jo ekkelt. Så har jeg hørt historier om nettopp disse personene etter de er operert, som har fått livet sitt tilbake. Men det gjelder også de som faktisk vurderer det, men er litt usikre og redde. I oppgaven kommer det frem at et faktor på hvordan pasienten opplever å få stomi var blant annet om pasienten var forberedt på det. Skulle jeg fått stomi for 4 år siden hadde jeg også sikkert nektet og prøvd alle andre løsninger. Men etter snart 4 år i sammen med Camilla, og vært medlem i Norilco, hvor jeg har fått møtt og vært på turer med mennesker som har stomi, så er det lenger ikke den tanken så skummel. Det er derfor jeg vil oppfordre alle de overnevnte om å prøve å bli med på turer og arrangementer med Norilco, enten lokalt eller sentralt. Norilco er ikke bare for de som har pose på magen, men også de som kanskje kan få det eller som meg; pårørende. De pårørende har gjerne like mange spørsmål som de opererte, og på turer treffer du gjerne andre pårørende. Jeg tror mange vil kunne få et annet syn på livet med stomi etter å ha vært med på noen av Norilco sine turer. Jeg vil også anbefale å prøve å gå med stomiutstyr en dag, eller en uke, slik som jeg gjorde for 2 år siden. Dette gjelder også dere som jobber med stomi. Jeg som trodde jeg visste hvordan Camilla hadde det, men etter å ha gått med stomiutstyr en dag fikk jeg et helt annet syn på hvordan stomihverdagen var. Har du bestemt deg for å få stomi, så ville jeg allerede da begynt å gå med stomiutstyr. Da vil jeg tro overgangen etter operasjonen vil være lettere utstyrsmessig.

Skulle du ikke endre mening, så har du i hvert fall prøvd å være med på turer eller gått med stomiutstyr, og vet noe om hvordan de som har stomi opplever hverdagen. Hvis du har vært med på noen turer, så har du sikkert fått besvart mange spørsmål, avlivet mange myter(ja du kan gjøre nesten alt selv om du har stomi), du har gjerne funnet ut hvilke problemer og utfordringer stomiopererte møter, og du blir bedre kjent med hvilket utstyr som er på markedet.

Å få en slik praktisk tilvenning over tid vil jeg tro mye bedre enn å få en teoretisk tilvenning ved å lese på internett. Dette fordi det ofte er problemene med stomi som blir lagt frem på internett, og ikke alle de som faktisk lever ”normale” liv. Det er uten tvil at antallet blogger som omhandler stomi har vært med på å hjelpe mange.

Nå reiser vi til Berlin sammen med svigers og søstrene til Camilla med følge. Det er en tur vi har sett frem til lenge! Været har vi også med oss, en stor sol og 30 grader hele helgen. Ønsker alle en flott sommer!

PS: Norilcos Ungdom har akkuratt opprettet en Instagramkonto. Følg dem på Instagram, og merk gjerne sommerbildene dine med #norilcosungdom.

– Glenn

11660111_10155783625895725_372927756_o

Et bilde for å overholde reglene til Camilla. Minst 1 bilde per innlegg 😉
Her er vi på vei hjem fra Grimstad til Rogaland.

Facebook Comments

Comments

comments