Hverdagens utfordringer

Hei!

Nå sitter jeg å nyter en god kopp med kaffe og har lyst å skrive ett nytt innlegg til dere. Jeg vil først nevne dokumentarseieren «På liv og død» som det var premiere på TvNorge på mandag. Denne serien gjorde ett stort inntrykk på meg. Den viser hvordan helsearbeiderene jobber sammen i team for å redde liv samt hjelpe mennesker! Dette står det stor respekt av!  Da jeg hadde plasert meg godt til rette framfor TV-skjermen fikk jeg plutselig øye på en kjent avdeling og kjente sykepleiere. De filmet fra kirurgisk barnepost på Rikshospitalet! Det var veldig kjekt å se noen av «mine» kjempe flinke og dyktige sykepleiere på  «min» gamle avd. Hver gang jeg innkalles til Rikshospitalet går jeg opp til barneposten for å si hei! Jeg kan innrømme at jeg savner folka og avdelingen ettersom jeg ble flyttet til voksenpost. Som jeg allerede har nevnt, jeg vil bli som dem!:)  Jeg ble veldig rørt og kjenner meg priviligert som får lov til å være med i et slik helseteam!  Har dere ikke sett denne seieren, anbefales den på det sterkeste!

På møtet med Norilco Vest-Agder som jeg var med på, ble det snakket om de tre L`ene. Lukt/lekkasje, luft og lyd. Dette er noen av utfordringene som følger med det å være stomioperert. MEN her er det viktig å frem at dette er utfordringer det kan gjøres noe med:) Sliter du med noen av de tre L´ene så er det noe som ikke er som det skal.Vi er alle forskjellige og kan løse disse utfordringene på ulike måter. Mine tips er:

Lukt/lekkasje: hovedregelen er at å ha pose på magen skal ikke lukte eller skape lekkasje! Man kan være uheldig å kunne få lekkasje og dermed og lukt om det lekkes fra utstyret/bandasjen. Jeg kan ærlig si at etter alle mine 20 år med pose på magen har hatt noen uhell. Lekkasjer er min største frykt med å ha pose på magen. Men som jeg sier, en lekkasje er en erfaring rikere. Alle kan være uheldig enten det er lekkasje med pose på magen eller i en annen situasjon:)

Men det skal ikke lekke eller lukte. Tipset mitt er å ha med seg litt ekstra utstyr i vesken/sekk når en skal ut. Det finnes og mye utstyr til stomi og i posene er det og kullfilter i stomiposen som hindrer at det lukter. Her er tipset mitt at en må prøve seg frem for å finne det utstyret som passe en best:) Selv om jeg har ett merke utstyr som passer meg, betyr ikke det at det passer for alle. Snakk med en stomisykepleier eller oppsøk et Boots Apotek nærmest deg. De er til stor hjelp:) De vil og kunne si at det finnes mange midler en kan bruke for å nøytralisere lukten. Jeg har nettopp byttet merke på utstyret mitt! Jeg hadde brukt samme utstyr i alle år da det plutselig begynte å lekke. Dette ble veldig plagsomt! Jeg ble og veldig innsluttet og jeg turte ikke å gjøre de hverdagslige ting jeg ellers ville ha gjort! Eks: Jeg turte ikke gå å trene med redsel om at det skulle lekke! Det skal overhode ikke være slik! Jeg oppsøkte apoteket og fikk prøvd ett nytt merke. Nå har jeg mye mindre og faktisk nesten ingen lekkasjer!:)

Pose på magen skal ikke hindre deg å kunne gjøre det du vil. Det kan være vanskelig å tenke seg at en faktisk kan gjøre det meste selv om man er stomioperet! Men sannheten er at en etter hvert finner ut at dette ikke er noe problem:) Prøv deg litt rolig frem og du vil se at det ordner seg:)

Luft/Lyd: Alle kan både ha luft i magen og som vi alle vet kan det komme lyd. Når tarmgassen kommer ut stomien kan det oppstå lyder og dette er noe vi ikke kan kontrollere selv. Som alle andre kommer det ulik mengde lyd og luft avhengig av hva en spiser og drikker. Eksempel på dette er; kål, løk, sterk krydret mat, tyggis og kullsyreholdige drikker.  Som stomioperert kan de fleste spise sånn som før. Mine tips for lyd og luft er; Prøv deg rolig frem. Noen tåler det meste og andre ikke. Her er vi og veldig ulike:) Jeg spiser nesten alt. Jeg elsker både løk og krydret mat og jeg tygger tyggis nesten hele veien:) MEN det er viktig å vite at etter operasjon tar det litt tid for kroppen å komme igang og venne seg til ulike matvarer. Andre lure tips er: unngå å spise det som gir deg luft og lyd når en vet at en skal ut på noe. Jeg kjenner som regel før det komme lyd. For meg hjelper det å holde litt  hardt over posen/stomien. Folk trenger ikke å se dette, ha f.eks armene i kors over magen!:) For meg hjelper det og å være i aktivitet.

Idag har jeg studiedag. Da har jeg tid til både vaske og rydde huset samt og begynne med skriveoppg. som hører til praksis. Nå skal jeg ta på høy musikk og svinge vaskekosten! Etter det blir det å lage middag. Jeg skal prøve meg på noe helt nytt. Vitnametisk currywok:) Vi skal og ut å få kjøpt treningslynger ettersom abonnementet mitt på treningstudioet er gått ut! Slynger er kjempe god trening og jeg ser frem til å komme meg igang med trening igjen!:) Alle vet at det kan være vanskelig å komme seg igang etter julen og all den gode maten;)

Ha en fin dag og uke! 🙂

Snakkes! 

-Camilla:)

1832461-12-1389782285995

Her ser dere litt av mitt utsyr. Det er kjempe mange midler og utstyr å velge i og utvalget blir bare bedre og bedre. Bilde av meg er tatt i Tyrkia. Jeg elsker og reise! Et lurt tips angående mat, luft, lyd på reise er å kjøpe Idoform som inneholder melkesyrebakterier. Disse hjelper med å unngå magetrøbbel og  holder magen i sjakk:) Snakk med apoteket å finn Idoform som passer deg:)

Facebook Comments

Comments

comments