Hvor er dine stomiposer? Jeg kan ikke se dem

Jeg har flere ganger fått spørsmålet: Hvordan klarer du å skjule stomiposene under klærne dine? Det er også mange som lurer på hvor stomiposene er plassert på magen. Jeg er likeperson i NORILCO, og går til tider besøksrunder på sykehuset for å møte dem som har vært igjennom eller skal igjennom en stomioperasjon. Jeg har flere ganger da blitt møtt med spørsmålet: «Hvor er dine stomiposer? Jeg kan ikke se dem». Jeg har da måtte snu meg rundt slik at vedkommende kan studere meg, og da kunne forsøke å  finne ut hvor stomiposene er plassert på magen.

Jeg har hatt to stomiposer på magen i 23 år. På disse årene har jeg fått gjort meg opp flere erfaringer om hvordan man kan skjule stomiposen under klærne. I dette innlegget ønsker jeg å dele erfaringene mine om hvordan skjule stomiposen under klær. Innlegget er forbeholdt til jenter/damer, dette ettersom det er mine personlige erfaringer jeg kommer med. Kanskje du bruker noen av de samme triksene? Eller kanskje du vil kunne finne noen nye tips som kan bidra til at du føler deg mer komfortabel som stomioperert i de klærne du ønsker å gå med?

Jeg vet at det er viktig å kunne kle seg slik man vil selv om man er stomioperert. Som likeperson i NORILCO har jeg erfart at nyopererte er engstelig og redde for at stomiposen vil vises gjennom klærne, og at de ikke vil kunne kle seg sånn som før. Svaret er: Såklart kan man kle seg som før stomioperasjon, men man må gjerne bruke noen tips og triks for å kunne skjule stomiposen under klærne. Her vil jeg også poengtere at man ofte er mer hoven på magen rett etter stomioperasjon, og dette vil normalisere seg etterhvert. Erfaringsvis vet jeg at det er flere som føler at stomiposen vises igjennom klærne. Min erfaring er at folk flest ikke tenker over, eller klarer få øye på stomiposene vi har under klærne. Jeg tror at: Jo mer man som stomioperert tenker over at stomiposene synes, jo mer føler man selv at stomiposene synes gjennom klærne. Første tips er: Det kan være lurt å bytte eller tømme stomiposene jevnlig for å unngå en «klump» på magen.

Husk: Vi er alle ulike. Selv om enkelte tips kan passe for noen, er det ikke nødvendigvis at de passer for alle. Under deler jeg bilder av meg i ulike klesplagg. så kan dere selv vurdere om dere ser stomiposene eller ei. Håper bildene og tipsene skrevet nedenfor kan gi deg noen tips på veien.

1832461-9-1394793785087

Jeg liker å gå bukser som er høye i livet. Jeg opplever at posene holdes bedre på plass med bukser som er høye i livet. Jeg går også med hotpants. De er mer komfortable og holder posene godt på plass.

 13620807_1138368236225393_4356307712419145391_n

Jeg bruker ofte skjørt som er høyt i livet. Jeg opplever at skjørt med høyt liv bidrar til å holde stomiposene på plass.

 1832461-9-1394794603775

Man kan gå med intilsittende kjoler selv om en har stomipose på magen. Her er det lurt å ta strømpebuksen litt høyt opp slik at den kan holde stomiposene godt på plass. «Hold in» strømpebukser er en favoritt hos mange, selv om man er stomioperert eller ei.

1832461-9-1394796236270Jeg syns det er veldig herlig å gå med shorts og noe løs topp. Dette er ett antrekk som er veldig komfortabelt med tanke på om det er fest eller sommerantrekk.

1832461-9-1394794947281

Ett annet tips er å gå med litt løse topper, gjerne ett belte i livet og tights. Tights kan holde posene godt på plass og de løse toppene kan skjuler stomiposen godt.

 1832461-9-1394796391747

Jeg opplever at det går veldig greit å gå i både stramme og løse kjoler. Her på bilde har jeg løse kjoler som både passer godt til fest eller sommerantrekk.

 1832461-9-1394796482955Det er kanskje mange som tenker de må henge bort bunaden etter operasjonen. Svaret er: Absolutt ikke. Jeg liker å gå i bunad og dette går veldig fint. Med tanke på toalettbesøk og bunad like tungvint om man har stomipose på magen eller ei.

13731491_1130754173653466_7220868834115360048_n

Jeg har blitt veldig «fan» korte og lange jumpsuiter. Jeg går mye i både ensfarget og fargerike jumpsuiter, og opplever at dette plagget er både komfortabelt, fint og skjuler stomiposene godt.

Som dere sikkert ser på bildene kan man ikke se at jeg har stomiposer på magen. Jeg opplever både at svarte klesplagg og fargerike klesplagg skjuler stomiposene godt. Stomiposene setter ingen stopper for meg i valg av klesplagg, og det burde det ikke gjøre for deg heller. Det gjelder å finne muligheter og løsninger som passer for seg selv.  Det er viktig at man føler seg komfortabel og fin i de klærne man går med. Lurer dere på noe? Ta gjerne kontakt.

-Camilla

Facebook Comments